‘De Rechten van de Kantoormens’: Interview met Roeland Motmans van de Vlaamse Ergonomie Vereniging

- Nieuws
Deel dit artikel
‘De Rechten van de Kantoormens’: Interview met Roeland Motmans van de Vlaamse Ergonomie Vereniging

Dat de ‘Rechten van de Mens’ gerespecteerd dienen te worden en neergeschreven werden in een Universele Verklaring, vindt iedereen normaal. Maar heb je je al eens afgevraagd wat de rechten van de kantoormens zijn? VerV – de Vlaamse Ergonomie Vereniging- schreef een ‘Praktijkrichtlijn Kantoorinrichting’ neer. Wij spraken met Roeland Motmans, voorzitter van de Vlaamse Ergnonomie Vereniging.

Kantoorergomomie is de meest stereotype vorm van ergonomie, maar ook deze wereld blijft steeds in beweging. Minder zitten en meer bewegen op het werk zijn momenteel nog steeds ‘hot’ en passen in een strategie van ‘het nieuwe werken’.

De Vlaamse Ergonomie Vereniging wil iedereen die bezig is met ergnomie een dynamisch netwerk bieden waarbij het uitwisselen van kennis en informatie de essentie is. VerV ziet het ook als haar taak om tot een consensus te komen en een centrale organisatie te zijn waar men terecht kan voor de meest recente, correcte informatie. Op die manier heeft iedereen die actief is in de wereld van de ergonomie een aanknopingspunt. Eén van deze aanknopingspunten is de ‘Praktijkrichtlijn kantoorinrichting’, uitgegeven door de VerV. Tijdens ons symposium BMA@Work zal Roeland Motmans dieper ingaan op de inhoud van deze richtlijn, en wat deze kan betekenen voor kantoormedewerkers.

In zijn betoog komt de focus te liggen op alternatieven voor het zitten tijdens het werken. Ergonomie bekijkt vooral de fysieke omgeving en hoe deze meer beweging of houdingsafwisseling kan stimuleren. In het verlengde hiervan blijft het een uitdaging om te werken aan een duurzame gedragsverandering.

Bij elk (her-)inrichtingsproject is het van belang dat er overleg plaats vindt tussen alle betrokkenen. Zowel de werknemers zelf, als de preventiediensten, facility, het management en de IT-afdeling.

De praktijkrichtlijn is opgebouwd rond vier ‘basisstellingen’:

1. Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken
2. Bij geconcentreerd werk moet er steeds de mogelijkheid zijn om in een stille zone te werken
3. Wie 4 dagen per week op dezelfde locatie aanwezig is, heeft recht op een eigen werkplek
4. Elke medewerker moet minstens 45 minuten per dag kunnen bewegen tijdens de werkuren

En, hoeveel van deze basisstellingen kunnen er afgevinkt worden bij jou op kantoor?
Benieuwd naar meer details? Bezoek dan ons gratis event BMA@Work op 10 oktober 2019 in de Topsporthal in Gent!

Dit artikel gaat over: beweging, Ergonomie, gezondheid in de categorie Nieuws
Terug naar overzicht