De toekomst wordt slimmer dankzij internet of things

- Nieuws
Deel dit artikel
De toekomst wordt slimmer dankzij internet of things

Dat onze leer- en werkomgeving verandert weten we allemaal. De technologieën die we tot onze beschikking hebben zijn de afgelopen jaren in een sneltreinvaart toegenomen. Op afstand werken in de cloud, supersnelle netwerken, big data en natuurlijk social media. Welke 2 grote trends kun je verwachten in 2016 en de jaren die volgen? En wat doet de technologie met ergonomische bureaustoelen?

The internet of things
The internet of things hangt in de lucht! Door apparaten via internet met elkaar te verbinden, d.m.v. sensoren, wearables of sensoren die in het lichaam zelf kunnen worden aangebracht (insideables), worden die apparaten slimmer. Ze zijn zelf in staat om bijvoorbeeld een storing te melden of aan te geven dat er bijgevuld dient te worden. Door het internet of things wordt het waarschijnlijk dat veel alledaagse zaken veel effectiever gaan worden. Over een aantal jaar zullen er naar schatting zo’n 20 miljard “things” via het internet verbonden zijn. Momenteel zijn dat er zo’n 5 miljard wereldwijd. Assemblage robots,  (3d) printers en zelfs bureaustoelen zullen met elkaar kunnen communiceren. De data die momenteel gegenereerd wordt door grote bedrijven en/of overheidsinstellingen wordt in de nabije toekomst dus door mensen en “dingen” (apparaten) gegenereerd.

Robotisering
Robots die het zware werk doen bij de productieprocessen van bijvoorbeeld vrachtwagencabines of personenauto is niets nieuws. Dat deze processen steeds verder geautomatiseerd, uitgebreid en met elkaar verbonden gaan worden is dat wel. Momenteel wordt ca. 11% van deze processen gedaan door robots. De verwachting is dat binnen nu en 10 jaar dat aantal meer dan verdubbeld. Maar niet alleen in werkomgevingen worden robots ingezet. De robot voor thuis klopt inmiddels ook aan onze voordeur aan. En dan hebben we het niet over de grasmaaier of de stofzuiger. Maar over robots die mensen gezelschap houden, spelletjes met ze spelen en kleine klusjes voor ze doen!

Ook de toegankelijkheid van 3D-printers zal, zowel in de industrie als thuis, een vlucht nemen. Zelf een onderdeel uitprinten voor je kapotte stofzuiger of een nieuw frontje voor je smartphone? Of wat dacht je van een compleet huis? Geen punt! Download de 3D-file en printen maar.

Het is overduidelijk dat robots en het internet of things voor veel verandering gaan zorgen. Wat dacht je van zelfrijdende auto’s of ambulance drones? Niet alleen ons privéleven maar ook ons werkende leven zal er anders uit gaan zien. Volgens alarmerende studies dreigt bijna 50% van de banen wereldwijd te worden vervangen door robots, computers en verregaande automatisering. Aan de andere kant levert dat ongetwijfeld ook weer een keur aan nieuwe werkzaamheden op. Wie had er 20 jaar geleden gehoord van een PHP programmeur of van BIG DATA?

Over technologische ontwikkelingen gesproken
BMA Ergonomics heeft in 2015 de Axia Smart Active geïntroduceerd. Deze slimme ergonomische bureaustoel geeft je een seintje als het tijd is om even uit je stoel te komen. De stoel helpt je bij het aanleren van een actieve werkstijl waardoor je aan het einde van de werkdag weer fit naar huis gaat. En via de bijbehorende Axia Smart Active App krijg je advies over het verbeteren van je werkstijl. Dat noemen we Work Healthy – Sit Smart!


De mens is en blijft uniek
Als we onze waarden en normen inzetten kan het werk van de toekomst weleens veel persoonlijker, leuker en meer flexibel worden. Hoe wij denken over werk en welke sociale positie dit inneemt in ons leven zal door al deze ontwikkelingen weleens heel erg kunnen veranderen. Kortom, onze manier van leven en werken gaat veranderen. De toekomst begint niet morgen, de toekomst is nu!

Enjoy 2016!

Terug naar overzicht