De wetenschap van gezond bewegen: interview met Jan Seghers, bewegingsexpert aan de KU Leuven

- Nieuws
Deel dit artikel
De wetenschap van gezond bewegen: interview met Jan Seghers, bewegingsexpert aan de KU Leuven

Het advies om voldoende te bewegen doorheen de dag en een correcte zithouding aan te nemen tijdens het werk kent inmiddels een brede wetenschappelijke onderbouw. Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging een gunstig effect heeft op diverse systemen in het menselijk lichaam en onderzoekers benadrukken dat we geen topsporters hoeven te zijn voordelige effecten van lichaamsbeweging te realiseren. Om die reden belichten we tijdens ons event BMA@Work dan ook graag de wetenschappelijk kant van het onderwerp ‘beweging’. Voorafgaand hadden wij alvast een gesprek met gastspreker Jan Seghers, professor en bewegingsexpert aan het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven.

De eerste kennismaking van Jan Seghers met BMA dateert al van een hele tijd terug. Zijn doctoraatsonderzoek aan het begin van de jaren 2000 ging onder meer over ‘ergonomie en beeldschermwerk’. Meer bepaald onderzocht hij de effecten van langdurig beeldschermwerk op de vermoeidheid in nek- en rugspieren en kwam het belang van ergonomsich correct zitten naar voor. Op dat moment kwam BMA in de picture: Onze bureaustoelen zijn namelijk precies gemaakt voor het optimaal ondersteunen van rug, nek en armen tijdens beeldschermwerk.


Na zijn doctoraatsonderzoek bleef Jan Seghers actief in de academische wereld. Naast onderzoek legde hij ook een focus op het informeren van het grote publiek en mensen te stimuleren om meer te bewegen op de werkplek. Dat informeren doet hij enerzijds door lezingen te geven, wat hij omschrijft als wetenschappelijke dienstverlening: Het is van belang dat mensen inzicht krijgen in wetenschappelijk onderzoek en dat de belangrijkste resultaten op een verstaanbare manier vertaald worden. Anderzijds werden er ook vanuit de KU Leuven in het verleden symposia georganiseerd rond de problematiek van teveel zitten en te weinig bewegen.


“Zitten is onbewust gedrag”, ligt Seghers toe, “dus we moeten mensen hier bewust gaan maken van hun gedrag.” En daar ziet hij een rol weggelegd voor technologie. Want hoewel de technologie deels een oorzaak is voor ons sedentair gedrag – toegenomen computerwerk, en met de evolutie naar ‘paperless’ omgevingen hoef je zelfs niet meer naar de printer te lopen- ziet hij er ook een gedeeltelijke remedie in.


Applicaties die er ons door middel van trillingen aan herinneren dat we al te lang stil zitten, of systemen die aangeven dat onze zithouding niet goed is, kunnen helpen bij de bewustwording van mensen. De Axia Smart Chair, ontwikkeld door BMA, is zo’n systeem. Deze smart chair was overigens het onderwerp van Seghers’ onderzoek naar het effect van technologie op effectieve gedragsverandering. “Want bewustwording is één iets, maar gedragsverandering is de volgende stap waartoe we mensen willen aanzetten”, verduidelijkt hij. Daarom is zijn advies om in eerste instantie een professional in te schakelen. Deze persoon kan je helpen om persoonlijke doelen te stellen die voor jou realistisch en haalbaar zijn. De doelstellingen in bewegingsapps zijn vaak te algemeen. Eens je op weg bent, kan vervolgens de technologie het wél overnemen om je on track te houden.


Benieuwd naar meer inzichten en tips uit wetenschappelijke hoek? Schrijf je dan nu in voor ons event. Tot 10 oktober in Gent!

Dit artikel gaat over: beweging, Ergonomie, gezondheid in de categorie Nieuws
Terug naar overzicht