Wat heeft de naam BMA met ergonomische bureaustoelen te maken?

- Ergonomie
Deel dit artikel
Wat heeft de naam BMA met ergonomische bureaustoelen te maken?

Hoogstwaarschijnlijk zullen veel mensen zich al wel eens afgevraagd hebben vanwaar de naam BMA komt. Op het eerste zicht hebben de 3 letters niks te maken met bureaustoelen of ergonomie. BMA is echter de afkorting van Bio Mechanisch Adviesbureau. Biomechanica is het toepassen van de natuurkundige mechanica bij het bestuderen van bewegingen van levende wezens. Wat dat met stoelen te maken heeft, verdient een woordje uitleg.

Beeldschermwerk
Heel veel mensen zitten op hun werk achter een beeldscherm. Veel van hen zelfs meer dan 4 uur per dag. En dat is veel! We noemen dat dan ook intensief beeldschermwerk. Ga maar eens bij jezelf na hoelang je elke dag achter de computer zit. Ons lichaam is echter helemaal niet gebouwd om lang stil te zitten. Langdurig stilzitten in een slechte houding zorgt voor een statische belasting van ons lichaam. Voor je het weet heb je klachten in de onderrug of in de nek-schouder regio. U heeft het waarschijnlijk ook wel al eens meegemaakt.

Bewegen als het kan
Daarom is het zo belangrijk om het zitten te onderbreken en regelmatig in beweging te komen. Dit geeft je lichaam de mogelijkheid om alle gewrichten weer te smeren. Je spieren kunnen de afvalstoffen weer afvoeren en het bloed kan alle plekken in je lichaam weer goed bereiken. Het is zelfs zo dat mensen die regelmatig het zitten onderbreken langer leven. Probeer het maar eens: elk half uur even 2 minuten bewegen.

De juiste ondersteuning
Maar naast het bewegen is het essentieel om de statische belasting van het lichaam te minimaliseren. "Dynamisch zitten" en ‘Ondersteuning' zijn hier de sleutelwoorden.
Door een goede ondersteuning van de rug komt het bovenlichaam in balans bij het kijken naar een beeldscherm. Daarbij is een goede ondersteuning van het bekken heel belangrijk! Maar de kracht die de rugleuning op je rug uitoefent zorgt voor een probleem. Je schuift namelijk uit je stoel. Door de zitting van de stoel achterover te hellen helpt de zwaartekracht mee om goed in je stoel te blijven zitten. Dat voel je ook direct: ontspannen ondersteund noemen wij dat.

Goed zitten als het moet
Door een goed ingestelde rugleuning en een zitting die iets achterover staat, is het lichaam helemaal in balans. Er is dan bijna geen statische spierspanning. Als je dan ook nog je armen goed op de armleuningen laat rusten zit je helemaal goed. Zeker als je de stoel in de beweegstand (dynamisch zitten) gebruikt. Op deze manier kan je langdurig beeldschermwerk best een tijdje volhouden. Op een gezonde en productieve manier. Daarom maken we bij Bma Ergonomics stoelen.  En zo dragen wij elke dag voor heel veel mensen een steentje bij aan de gezondheid van onze klanten.

Bewegen als het kan, goed zitten als he moet!

Terug naar overzicht