Wat is een goede rugsteun?

- Ergonomie
Deel dit artikel
Wat is een goede rugsteun?

Veel mensen werken dagelijks meerdere uren per dag zittend achter een beeldscherm. Het is daarbij belangrijk om gedurende de dag de verschillende taken op kantoor met elkaar te laten afwisselen en dus voldoende te bewegen. Tijdens het beeldschermwerk is een goede ondersteuning van het lichaam belangrijk. Dit kan door gebruik te maken van een goed ontworpen ergonomische bureaustoel. Lichamelijk klachten die gerelateerd zijn aan zittend werk zijn vaak aanwezig in de rug, de nek en de schouders.

Hieronder wordt een korte samenvatting gegeven van de eisen waaraan een goede rugleuning moeten voldoen.

 

Een goede rugleuning moet voldoen aan een viertal functionele eisen:

- Stabiele steun onderin de rug ter voorkoming van het kantelen van het bekken.
- Positioneren van het bovenlichaam tbv een goede kijklijn.
- Optimale drukverdeling door een goed passing en afgeronde randen.
- Free Shoulder Space: Voldoende vrijheid rond de schouderbladen voor de benodigde bewegingsvrijheid en ter voorkomen van het overrulen van de steun in de onderrug..

Hieronder volgt een verdiepende uitwerking van deze 4 eisen.

1) Stabiele steun onderin de rug
Een goede ondersteuning van de lage rug is belangrijk voor goed zitten. Het zorgt ervoor dat het bekken goed gepositioneerd blijft. Zo blijft de wervelkolom inclusief alle ligamenten en spieren in een ontspannen, natuurlijk houding. Dit voorkomt onnodige statische spanning die uiteindelijk kan leiden tot rugklachten. In de huidige normering worden in dit verband een aantal basiseisen gesteld.

2) Positionering
Bij het werken achter een beeldscherm is het belangrijk dat het lichaam zo ondersteund wordt dat je het scherm goed kunt zien. Daarbij is het belangrijk dat de romp onder een goede hoek ondersteund wordt, zodat de krachten die op het lichaam werken elkaar ‘opheffen'.

3) Comfortabele drukverdeling
Voor een comfortabel ondersteuning is het belangrijk dat de ondersteuningskrachten goed verdeeld worden over het beschikbare oppervlak. Daarom is het belangrijk dat de rug voldoende hol is en dat de randen niet te scherp zijn. De Internationale norm EN 1335 geeft daar heldere basis richtlijnen voor. Daarnaast is het belangrijk dat het gebruikte materiaal goede druk verdelende eigenschappen heeft.

4) Free shoulder space
Een vierde belangrijk aspect is de ondersteuning aan de bovenkant van de rug. Dit gedeelte van de rugleuning mag de bewegingsvrijheid van de schouders niet beperken tijdens het werken. Er moet worden voorkomen dat de steun bovenin zo ver naar voren zit, dat de steun onderin de rug wegvalt. Dit betekent dus dat de rugleuning rondom de schouderbladen niet te breed mag zijn en ook niet teveel naar voren mag staan.

Terug naar overzicht